Ako prebieha rozmnožovanie Betty Splendens?

05.01.2015 14:21

O rozmnožovaní ako takom som už písala v článku Rozmnožovanie Betty Splendens. Dnes si priblížime, ako to celé vlastne prebieha. 

Keď už ryby premiestnime do oddelenej nádrže, zvýšime teplotu o 2 - 3 stupne Celzia. Samec začne stavať hniezdo. Bubliny pre jeho stavbu si vytvára v ústach. Obaľuje ich slinami, čo spôsobuje, že nepraskajú. Samec je agresívny v čase, keď stavia hniezdo. V tomto čase samicu odháňa z blízkosti hniezda. Preto treba do nádrže umiestniť viacero úkrytov, ktoré bude mať samica k dispozícii.

Keď je hniezdo postavené, samec začína samici „dvoriť“. Samec sa pred ňou predvádza a vábi ju pod hniezdo. Ak je samica pripravená, ide pod hniezdo, kde prebieha trenie. Samica vypúšťa ikry, ktoré samček oplodňuje. Ikry padajú na dno akvária. Odtiaľ ich samec odnáša do penového hniezda. Po ukončení trenia je samica vyhnaná z okolia hniezda a preto je vhodné ju z akvária odobrať.

V prírode je samec Betty Splendens ten, ktorý sa stará o ikry a samica stráži okolie. 

Pozrite si ako sa samček stará o hniezdo www.facebook.com/video.php?v=790839827655088&set=vb.780440265361711&type=2&theater