Chov Betty Splendens

18.12.2014 16:31

Pred časom som písala o tom, aké akvárium je vhodné, ak chcete začať s chovom Bojovnice. Ak ste článok nečítali, tu je Čo by ste mali vedieť, kým si Bettu prinesiete domov?

Dnes Vám poviem viac.

Takto môžete chovať Bettu Splendens aj u Vás doma

Pre chov jednej ryby je vhodné najmenej 10 litrové akvárium. Teplota vody by mala byť 25 až 27 stupňov Celzia. To znamená, že budete potrebovať ohrievacie teleso s termostatom. Betta Splendens potrebuje prístup k hladine, inak sa udusí. Ideálne je, ak je výška vody do 30 cm. Bojovnica je nenáročná ryba, čo sa týka kvality vody. Stačí jej odstáta voda z vodovodu. Veľmi vhodné je dať na hladinu vody pár plávajúcich rastlín, ktoré samec používa pri stavbe hniezda. Ryba sa cíti dobre a bezpečne v zarastenom akváriu, kde má veľa možností na úkryt. Väčšinou svoj úkryt hľadá pri hladine ale nepohrdne ani malou jaskyňou. 

Ak teplota v miestnosti, v ktorej je akvárium, klesá, je potrebné ho zakryť. V prípade, že je rozdiel medzi teplotou v miestnosti a teplotou vody veľký, môže sa stať, že Betta Splendens nachladne a následne môže uhynúť.

 Betta Splendens je vhodná do spoločenského akvária. Je mierumilovná k iným rybám. Avšak nie je vhodné chovať ju spolu s agresívnymi rybami, ktoré by jej mohli okúsať plutvy. Ideálne je chovať jedného samca. Môžete chovať aj samca a samicu dokopy, ale len v prípade, že tých samíc bude viac (aspoň 3). Ak by ste dali k samcovi iba jednu samicu, mohlo by sa stať, že samec bude agresívny a mohol by samici ublížiť alebo ju dokonca zabiť. Preto je lepšie ak je tých samíc viac. Pozornosť samca sa tak medzi ne rozloží a zvyčajne sa s nimi zmieri. 

 

betta splendens